§90. Описательная (перифрастическая) форма времен

В церковнославянском языке довольно часто употребляются описательные временны́е формы, которые состоят из связки (форм от глагола бы́ти) и краткого причастия действительного залога настоящего времени (§ 94, 95). В данном сочетании, поскольку оно выступает сказуемым, причастие употребляется только в именительном падеже, число и род его зависят от подлежащего; связка указывает на время или наклонение, например:

Настоящее время: мꙋ́жїе, и҆̀хже всади́сте в темни́цꙋ, сꙋ́ть в це́ркви стоѧ́ще и҆ ᲂу҆ча́ще лю́ди (Деян. 5, 25).

Аорист: и҆ бѣ̀ проповѣ́дꙋѧ на со́нмищахъ и҆́хъ, во все́й галїле́и, и҆ бѣ́сы и҆згонѧ̀ (Мк. 1, 39); и҆ бѣ̀ сѣдѧ̀ со слꙋ́гами (Мк. 14, 54).

Имперфект: и҆ бѧ́хꙋ ᲂу҆ченицы̀ і҆ѡа́ннѡвы и҆ фарїсе́йстїи постѧ́щесѧ (Мк. 2, 18).

Будущее время: и҆ ѕвѣ́зды бꙋ́дꙋтъ съ небесѐ спа́дающе (Мк. 13, 25).

Повелительное наклонение: бꙋ́ди ᲂу҆вѣщава́ѧсѧ съ сопе́рникомъ твои́мъ (Мф. 5, 25).

Довольно часто, особенно в молитвах или песнопениях, в подобных сочетаниях в качестве связки встречается глагол не престава́ти: не престаю̀ благодарѧ̀ ѡ҆ ва́съ (Еф. 1, 16); не престаѧ́хъ ᲂу҆ча̀ (Деян. 20, 31); не престаѧ́хꙋ ᲂу҆ча́ще и҆ благовѣствꙋ́юще (Деян. 5, 42); не преста́й молѧ́щисѧ ѡ҆ на́съ (Акафист Божией Матери, молитва 2-я).

С подобным же значением употребляются и следующие глаголы: пребыва́ти, прилѣжа́ти, не ѡ҆скꙋдѣва́ти: Пе́тръ же пребыва́ше толкі́й (вместо древнего тлькъі) (Деян. 12, 16); ꙗ҆́коже прилѣжа́хꙋ вопроша́юще є҆го̀ (Ин. 8, 7); молѧ́щи не ѡ҆скꙋдѣва́й ѡ҆ воспѣва́ющихъ ... (Октоих, воскресный отпустительный богородичен, 5-й глас).

А также преста́ти, соверши́ти: Преста́ните свирѧ́юще, и҆̀же над̾ чреда́ми пасо́мыхъ старѣ̑йшины (20 декабря); и҆ бы́сть, є҆гда̀ совершѝ і҆и҃съ заповѣ́даѧ ѻ҆бѣмана́десѧте ᲂу҆ченико́ма свои́ма, пре́йде ѿтꙋ́дꙋ ᲂу҆чи́ти (Мф. 11, 1).

К этим же перифрастическим формам, по-видимому, должно отнести и сочетания с ꙗ҆ви́тисѧ, ѡ҆брѣсти́сѧ: ꙗ҆́кѡ да ꙗ҆вѧ́тсѧ человѣ́кѡмъ постѧ́щесѧ (Мф. 6, 16, см. также Мф. 6, 18); ѡ҆брѣ́тесѧ и҆мꙋ́щи во чре́вѣ (Мф. 1, 18); и сочетание пребыва́ти с причастием прошедшего времени: четыренадесѧ́тый дне́сь де́нь ждꙋ́ще, не ꙗ҆́дше пребыва́ете, ничто́же вкꙋси́вше (Деян. 27, 33).